Que s'ha de menjar?

El doctor Carlos Díez, director dels Serveis Mèdics Sanitas, recomana "consumir aliments que continguin de forma equilibrada tots els macronutrients, incloent proteïnes (un 15%) i greixos (entre el 10 i el 15%), a més de carbohidrats (entre el 65% i el 70%). Així mateix, és important que els hidrats de carboni, els proveïdors més significatius d'energia immediata, tinguin un percentatge alt d'índex glucèmic, que determina la rapidesa amb la qual passen a la sang. A més, és recomanable que els greixos siguin vegetals o procedeixin de peixos blaus ". Els especialistes dels Serveis Mèdics Sanitas s'han dissenyat unes línies generals per orientar l'alimentació dels esportistes i aficionats, en què s'inclouen els principis més bàsics per gaudir d'un estil de vida saludable.

Sempre:
  • S'ha de consumir aigua freqüentment. És depurativa, reparadora i regula la temperatura del cos durant l'esforç, el que es coneix com a "efecte radiador", afavoreix la recuperació després de l'exercici físic i retarda el cansament muscular. De fet, un grau de deshidratació del 4% pot provocar que la despesa cardíaca augmenti fins a un 18%, el que porta a l'aparició del cansament molt més aviat.
  • Així mateix, els esportistes poden consumir begudes hidrolitzades, sempre que siguin isotòniques / hipotòniques i la seva concentració de sals sigui inferior a la del sèrum. Els especialistes no recomanen consumir begudes hipertòniques durant o després de l'esforç físic, ja que tenen un excés de sals que retarden la seva absorció i augmenten la pèrdua d'orina, el que contribueix a la deshidratació.
  • Les hortalisses són la base d'una alimentació sana en ser una de les principals fonts de ferro.
  • L'oli d'oliva, a l'estar compost principalment per àcids grassos omega-9, aporta múltiples beneficis a l'organisme. És un excel·lent protector del sistema cardíac, és vital per al funcionament del sistema immunitari, afavoreix la reparació de teixits i contribueix al control dels nivells de colesterol.
Diàriament:

  • Alternar aliments rics en carbohidrats complexos i integrals, com pa, cereals, arròs, pasta, llegums o patates.
  • Consumir entre 3 i 6 peces de fruita o 2 gots de suc natural.
  • Prendre aliments lactis rics en calci, com ara iogurts i formatges frescos o semicurats, i ferro, llegums, algunes hortalisses, fruits secs, carns i peixos.

Resta de la setmana:


  • Altres excel·lents aliments amb alt contingut proteic com el peix, els ous, el pollastre o el gall dindi o la vedella. S'han de consumir acompanyats d'hortalisses o pa.

Ocasionalment:


  • Pernil ibèric, carn vermella, formatges curats, embotits o xocolata.

A evitar:


  • Restringir sobretot la ingesta d'aliments rics en greixos saturats, com embotits, patés, formatges curats, mantega, margarina, bacó, pastisseria, xocolata i pastisseria.
  • Vigilar el consum de begudes alcohòliques.
  • Consumir poc sucre, melmelades, pastisseria.
  • No abusar de la sal, present en grans proporcions en aliments com les patates "xips", les anxoves, els formatges curats, el pernil o els brous preparats.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'escalfament

Exercicis de flexibilitat

Exercicis de mobilitat articular